AJANKOHTAISTA


Tammikuussa 2018 avattiin museomme uusi
Pirkanmaan suojeluskunta- ja lottahistoriasta
kertova erikoisnäyttely nimeltään

SUOJELUSKUNNAT JA LOTTA SVÄRD
- Vapaaehtoisen maanpuolustustyön perusta, kehitys ja merkitys Suomen itsenäistymisestä nykypäivään

Ks. linkki (Näyttelyt)


Toimintasuunnitelma 2018

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistyksen toimintasuunnitelma vuodelle 2018
ks. linkki.


Toimintakertomus 2017                            

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistyksen toimintakertomus vuodelta 2017
ks. linkki.



Lotta Svärd 90 - ja Pirkka-Hämäläisten Talvisota -näyttelyt

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseon kiertonäyttely Lotta Svärd 90 oli syyskuusta 2011 syksyyn 2015 esillä 26 paikassa - kirjastoissa, kouluissa ja muissa yleisöpaikoissa lähinnä Pirkanmaalla. Nyt näyttely on vapaana lainattavaksi.

Ks. kuvia näyttelystä eri paikoissa, linkki.



Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseon kiertonäyttely Pirkkahämäisten Talvisota on syksystä 2009 alkaen kevääseen 2015 mennessä ollut esillä eri pituisia jaksoja 12 eri paikassa. Nyt näyttely on vapaana lainattavaksi.

Ks. kuvia näyttelystä eri paikoissa, linkki.

Näyttelyt ovat varattavissa yleisöpaikkoihin tai tapahtumiin museoltamme;
ks.
Yhteystiedot.


                    

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistys 10 vuotta

Museoyhdistys juhli merkkivuottaan juhlaseminaarilla lauantaina, 8. marraskuuta 2014 alkaen klo 13 Sampolan auditoriossa, Sammonkatu 2 TAMPERE. Juhlaseminaarilla  kunnioitettiin samalla Suojeluskunta- ja Lottajärjestöjen 70-vuotismuistoa. Nämä järjestöt lakkautettiin marraskuussa 1944.

Ks. kuvallinen raportti; linkki.
 


Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseo 10 vuotta
Maanpuolustusväen oma museo

Ks. raportti, julkaisu Pirkan Viestissä heinäkuu 2014; linkki.


Museoyhdistyksen vuosikokous
ja SK- ja Lottaperinneilta

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistyksen vuosikokous pidettiin keskiviikkona 20.3.2013 Tampereen Suomalaisella Klubilla.

Vuosikokouksen jälkeen klo 18.00 oli Klubin Marskin Salissa "SK- ja Lottaperinneilta", paikalla noin 70 henkeä. Ks. raportti, linkki.
 


Yrjö Suuniittu - sotakamreeri

Tasavallan Presidentti myönsi 30.11.2012 sotakamreerin arvonimen museomestari Yrjö Suuniitulle.

Yrjö Suuniittu on Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseon  perustamisesta vuodesta 2003 alkaen tehnyt museomestarina mittavan työn museon kokoelmien hoitajana ja näyttelyjen tekijänä, myös museoyhdistyksen hallituksen jäsenenä ja sihteerinä. Hän on ollut museon "kaikki kaikessa" ja työ jatkuu. Museotehtävät hän on hoitanut palkattomana vapaaehtoistyönä.
 

Juhlaa ja arkea:

Kuin tilauksesta Yrjön nimityspäivänä vietettiin Matlen perinnepäivän juhlaa. Siellä juhla-asuisen päivänsankarin kuvasi Hannu Wirola.

Yrjön arkeen on jo kymmenen vuoden ajan kuulunut työ Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseossa. Kuva: Markku Rauhalahti.

Jäätyään eläkkeelle Valtionrautateiden palveluksessa Yrjö Suuniittu toimi Tampereen Reserviupseerikerho ry:n toiminnanjohtajana vuosina 1985–2004. Useiden vuosikymmenien ajan hän on toiminut monien maanpuolustusjärjestöjen luottamustehtävissä valtakunnallisella, maakunnallisella ja paikallisella tasolla. Hänen asiantuntemustaan on tarvittu myös kilpailu-, retkeily- ja maastotoiminnan alueilla. Yrjö Suuniitun panos on ollut erittäin merkittävä myös Lapin retkeilytoiminnan kehittämisessä Tunturilatu ry:n puheenjohtajana sekä Suomen Latu ry:n moninaisissa tehtävissä.

Sotakamreerin arvonimeä hakivat hänelle Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistys ry, Tampereen Reserviupseerit ry, Tunturilatu ry ja Vapaussodan Perinneliitto ry:n puheenjohtaja, kenraalimajuri Kalervo Sipi.

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistyksen hallitus onnittelee Yrjöä arvonimestä ja kiittää tähänastisesta mittavasta työstä maanpuolustusperinteen hyväksi.


Kokoelma-ohjelma

Museomme toiminnan ja kokoelmatyön välineeksi on valmistunut kokoelma-ohjelma, jota tullaan aika ajoin päivittämään museon toiminnassa ja toimintaympäristössä tapahtuvien muutoksien myötä. Kokoelma-asioiden lisäksi ohjelmaan on kirjattu museon toiminta-ajatus, tavoitteet ja strategiat sekä museotoimintaa määrittävät tekijät.

Oleellisen osan ohjelmasta muodostavat periaatteet ja käytännöt (= prosessit), miten kokoelmia kartutetaan, vastaanotetaan, luetteloidaan, säilytetään ja huolletaan. Edelleen ohjelmassa määritellään turvallisuuskysymykset sekä myös kokoelmien saavutettavuus ja museoiden verkottumisen periaatteet.

Kokoelma-ohjelman laadinnassa asiantuntijana toimii museomme hallituksen jäsen, Vapriikin museoamanuenssi Tiina Paavola.

Kokoelma-ohjelma, ks. linkki



Vuosikokous ja esitelmätilaisuus

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistyksen vuosikokous pidettiin torstaina 15.3.2012 Tampereen Suomalaisella Klubilla.

Vuosikokouksen jälkeen klo 18.00 oli Klubilla avoin esitelmätilaisuus "Jatkosodan ilta", paikalla noin sata henkeä. Ks. raportti, linkki.


Lotta Svärd 90 -kiertonäyttely

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseo, Pirkanmaan Lottaperinne ry ja Museokeskus Vapriikki ovat yhteistyönä tehneet lottaperinnettä koskevan erikoisnäyttelyn.

Näyttely kytkeytyy Lotta Svärd -järjestön 90. juhlavuoteen.


 Vapriikin salissa oli noin 150 avajaisvierasta, heistä yli puolet lottia ja pikkulottia.

Näyttelyn tarkoituksena on kertoa nykypolville ja erityisesti nuorisolle lottien toiminnasta aikavälillä 1918–1944 ja tämän toiminnan perinnöstä nykypäivälle. Näyttely avattiin Vapriikissa 12. syyskuuta. Tasan 90 vuotta aiemmin 12.9.1921 vahvistettiin Lotta Svärd -järjestön säännöt.

Lotat Anja Jalanne, Leena Heikkilä ja Helinä Löfroos Lotta Hilkka Salovaara on lahjoittanut Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseolle mittavat lottakokoelmat. Lotta Eira Laalahti - lotan puheenvuoro

Näyttelyn kierto:
13.9.–2.10.2011 Museokeskus Vapriikki, Tampere
3.10.–16.10.2011 Varalan Urheiluopisto, Tampere
17.10.–28.10.2011 Ahlman-opisto, Tampere
31.10.-13.11.2011 Sampolan kirjasto, Tampere
14.11–25.11.2011 Tampereen Ammattikorkeakoulu, Tampere
28.11.–9.12.2011 Anna Tapion koulu, Pälkäne
12.12.2011–2.1.2012 Kuohu, Kangasala
2.1.–16.1.2012 Pääkirjasto Metso, Tampere
23.1. – 5.2.2012 Tampereen Ammattiopisto, Sammonkatu 45, Tampere
6-17.2.2013 Tampereen Ammattiopisto, Hervanta
27.2.–9.3.2012 Akaan kaupunginkirjasto, Toijala
12.3.–23.3.2012 Oriveden kaupunginkirjasto, Orivesi
26.3–11.4.2012 Perhekeskus Pirtti, Pälkäne
11.4.-30.4.2012 Päivölän kansanopisto, Valkeakoski
toukokuu 2012 Tampereen Suomalainen Klubi
6–7.6.2012 Kansallisen veteraanipäivän juhla, Tampere
15.6.-30.8.2012 Panssarimuseo, Parola
-----
19.11-7.12.2012 Koulutuskeskus Valo, Ylöjärvi
12.01.2013 Kuhmalahden Suoja
11.-26.02.2913
Tampereen Suomalainen Klubi, Tampere
27.02-03.04.2013, Tammenlehväkeskus, Tampere

Kesä-heinäkuu 2013 Seurantalo Kelhi, Sääksmäki, Valkeakoski
Lokakuu 2013 - Toukokuu 2014 Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, Seinäjoki

Näyttely koostuu 14 isokokoisesta kuva- ja tekstitaulusta sekä näyttelyesineistä. Esineiden määrä ja laatu vaihtelevat näyttelypaikkojen olosuhteiden mukaan.

Näyttelyn on koonnut järjestäjäyhteisöjen edustajista muodostettu työryhmä: Markku Rauhalahti pj, Pasi Alho, Kimmo Antila, Maj-Lis Mäkinen, Tiina Paavola, Anneli Perkola, Yrjö Suuniittu, Tiina Vappula ja Hannu Wirola; layout: Lasse Honkanen.

Näyttelyn taloudelliset tukijat: Lotta Svärd Säätiö, Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin Perinteiden Liitto, Vapaussodan Invalidien Muistosäätiö ja Vapaussoturien Huoltosäätiö.

Näyttelyesite; linkki.
Tästä linkistä voit tutustua näyttelyyn.
Kuvia näyttelystä eri paikoissa; linkki.


Yhdistykselle uusi nimi:

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistys ry

Uusi nimi  vastaa aiempaa paremmin yhdistyksen päätehtävää – Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseon ylläpitoa. Samalla sääntöihin tehtiin muita pienehköjä täsmennyksiä. Sääntömuutos rekisteröitiin joulukuussa 2011.
 


Ansiolevyke

Kansallisena veteraanipäivänä 27.05.2010 Tampereen Raatihuoneella järjestetyllä vastaanotolla museomme sai vastaanottaa veteraanien ansiolevykkeen kiitoksena osallistumisesta Kansallisen veteraanipäivän järjestelyihin.

Museomme erikoisnäyttely Pirkkahämäläisten Talvisota - kotirintama ja taistelut oli esillä Tampereella järjestetyn valtakunnallisen veteraanipäivän tilaisuuksissa.
   


Mannerheim-ristin ritarit ja heidän hautamuistomerkkinsä

Esitelmä yhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä 10.03.2011; ks. kohta Tapahtunutta.
 


Museomme on liittynyt Pirkanmaan museoiden yhteiseen museoportaaliin, Museokompassiin; osoite: www.museokompassi.fi/ Ks. linkki.

Museokompassi on maakunnan museoiden yhteinen museoportaali, josta museot ja niiden perustiedot on löydettävissä helposti ja hauskasti. Museoita voi hakea aihepiirin, kunnan tai sanahaun avulla. Jokaisella museolla on oma infosivu, jossa museo esitellään lyhyellä tekstillä ja valokuvin. Lisäksi kerrotaan museon yhteystiedot, aukioloajat, pääsymaksut, palvelut ja esteettömyys. Kartan avulla löydät vaivattomasti perille museoihin.



Kokoelmien luettelointi jatkuu

Aktiivinen museoyhdistyksemme jäsen Pasi Alho apunaan museomestari Yrjö Suuniittu on vuodesta 2009 alkaen luetteloinut museomme kokoelmia. Esineitä ja kuvia on luetteloitu lähes 2 000 kpl ja museoiden yhteiseen Siiri-tietokantaan näistä on tallennettu vajaat tuhat. Luettelointia ja tallennusta Siiri-tietokantaan jatketaan.

Museaalinen luettelointi on esineiden ja kuvien historian ja taustatietojen selvittämistä ja kirjaamista sähköiseen tiedostoon. Samalla esineet valokuvataan ja valokuvat skannataan tiedostoon. Työtä tehdään Tampereen museoiden (Vapriikin) asiantuntijaohjauksessa. Muiden museoiden kanssa yhteensopivat kokoelmatiedostot edesauttavat museoiden välistä yhteistoimintaa.

        Kokoelmapalaveri museolla. Vasemmalta Yrjö Suuniittu ja Pasi Alho sekä Tiina Paavola, Vapriikin kokoelmakeskuksen päällikkö ja museomme hallituksen jäsen.